UDSTILLINGSREGLER FOR DANSK ZEBRAFINKE KLUB

Tilmelding: Tilmelding skal ske på det pr. mail tilsendte Excel tilmeldingsskema i formatet Excel og ikke PDF-format. Kun dem som ikke kan tilmelde pr. computer, må tilmelde i papirformat. Tilmelding sker til formanden eller anden udvalgt person, senest en måned før udstillingens afholdelse. Fristen for anmeldelse, skal overholdes. For sene tilmeldinger medfører udelukkelse fra præmietildeling. Tilmeldingsblanketterne skal være tydeligt og nøjagtigt udfyldt, angivelse af eventuelle ringnumre kan dog ske ved indlevering af fuglene. Det er frivilligt om ringnumre angives. Indlevering Fuglene indleveres på udstillingen på det af udstillingsudvalget angivne tidspunkt, som regel dagen før bedømmelsen. Udstillingsnumrene tilsendes udstiller pr. mail. Labels til på klæbning udleveres ved indleveringen. Udstilleren bærer selv risikoen for de udstillede fugle. DZK hæfter ikke for tab eller skader som er opstået i forbindelse med transport til udstilling og indlevering. Indleveres der bevidst inficerede eller syge fugle medfører det udelukkelse fra udstillingen. Udstillingsudvalget afgør i situationen hvor mange syge fugle der afvises. I særlige tilfælde kan udstilleren nægtes adgang. Ved indleveringen står udstillingsudvalget for anvisningen af burets placering. Kun de af bestyrelsen udpegede personer må være i besiddelse af liste over udstillings numre. Udstillingskataloget frigives efter bedømmelse og præmiering. Afhentning af fugle sker efter udstillingen på et af udstillingsudvalget angivet tidspunkt.

Udstillingsbure: Der udstilles i DZK – specialbure eller godkendte engangsbure af pap, som er det samme som de hollandske. Det anbefales, at man selv anskaffer sig udstillingsbure. Bure kan skaffes af foreningen. Suppleringsbure som er engangsbure kan lejes at DZK. Gebyr for leje fastsættes af bestyrelsen eller udstillingsudvalget. Udstillingsburets bund skal være dækket af specialpap beregnet til udstillingsbure eller bølgepap med bølgerne opad og på tværs af buret, (samme retning som pindene). Alle bure skal være rene og malet på ydersiden med halvmat sort, og på indersiden med halvmat hvid, kun engangsbure i pap må være hvide udvendig. Urene bure eller bure som ikke overholder de forskrevne mål og udførelse, bliver før bedømmelsen bortvist. Det samme gælder når der udstilles syge og skadede fugle. Siddepinde må ikke være tyndere som 10 mm og max. 16 mm i tykkelsen, alt efter fugleart. Bundlaget skal bestå at fint lyst strandsand eller lign. produkt. Godkendt foderskål skal benyttes og anbringes nederst til højre. Godkendt pumpeglas til vand anbringes nederst til venstre. Godkendte foderskåle og pumpeglas kan købes hos DZK. Udstillingsnummer anbringes på burets forside, forneden i venstre hjørne. Salgsfugle på udstillingen skal ligeledes være i DZK specialbure eller engangsbure i pap, med samme standard farver og rengøring, som for udstillingsfugle.

Pasning og fodring: Udstilleren må selv sikre sig, at vedkommendes fugle har frø, og at pumpeglasset er fyldt med vand inden aflevering til udstillingen. Udstillingsudvalget sørger for fodring af fuglene under udstillingen. Bedømmelse Under bedømmelsen har kun de af udstillingsudvalget eller formanden udpegede personer adgang til udstillingslokalerne. Alle kvalificerede fugle indstilles af dommerne som præmieværdige efter de beskrevne regler, se afsnit præmiering. En dommerkendelse kan ikke omstødes. Såfremt et medlem af foreningen finder anledning til protest mod en afgørelse - kan en skriftlig klage afleveres til bestyrelsen. Klagen behandles på førstkommende bestyrelsesmøde, eller afgives til behandling på førstkommende generalforsamling. Sammentællings fejl der berettiger til præmiering, skal efter påvisning og senest 1 mdr. efter udstillingen, berigtiges og uberettiget point tilbageføres.

Betaling: Der betales et fast udstillingsgebyr, uanset antal fugle, samt stadepenge for hvert enkelt udstillingsnummer. Beløbenes størrelse fastsættes af bestyrelsen. Udstillingsgebyr samt stadepenge betales også for ikke mødte tilmeldte numre.

FUGLENE KAN UDSTILLES SOM

A: Eget opdræt med lukket fodring som er godkendt af DZK, ringen skal være registreret i det land, medlemmet har bopæl. Udstilles kan kun fugle som er opdrættet af udstilleren i det år der udstilles, samt de 2 foregående år. (3 år)

B: Halv stamme - I denne kategori udstilles to ens fugle som en halv stamme. (Fuglene skal være af samme farve, varietet og køn). Udstilles kan kun fugle, som er opdrættet og ringmærket efter samme regler som for A. Bemærk: Udstilles ”Halv stamme” indgår fuglene ikke i klasse A.

C: Stamme - I denne kategori udstilles fire ens fugle som en stamme. (Fuglene skal være af samme farve, varietet og køn). Udstilles kan kun fugle, som er opdrættet og ringmærket efter samme regler som for A. Bemærk: Udstilles ”Stamme” indgår fuglene ikke i klasse A.

D: Indkøbte fugle og fugle uden ring.

Ringe: Udstilling i grupperne A, B og C Ekstra påsatte farvede ringe eller dobbelt ringe, er ikke tilladt. Ringstørrelsen må være således, at den ikke uden videre kan fjernes fra foden. Konstanternes der brug af for store ringe eller ringe, som er blevet opskåret og påsat, medfører det udelukkelse fra udstilling og det efterfølgende år. Udstilles der fugle med ring som ikke er udstillerens egne, medfører det som førnævnt udelukkelse fra udstilling, og det efterfølgende år. Manipulation Bliver der manipuleret med en udstillingsfugl, for eksempel med på klæbning af fjer eller påføring af farve, vil det ligeledes medføre udelukkelse fra bedømmelse og udstilling.

Gruppeinddeling: Zebrafinker, mågefinker og risfugle er uden kønsopdeling. Til pragtfinker hører også Timor zebrafinke og Timor risfugle. Der skal være min. 10 numre i en gruppe, opfylder gruppen ikke dette kan den sammenlægges med anden gruppe. Sammenlægning af grupper foretages af udstillingsudvalget. Pragtfinker. Der kan udstilles pragtfinker med mutationer på samme vilkår som for Zebrafinker - Mågefinker og Risfugle. Det vil i princippet sige, at alle medlemmer kan udstille og få deres pragtfinker point bedømt enkeltvis, og i godkendte udstillingsbure

Præmiering for gruppe A Der tildeles i hver gruppe følgende præmier:

Guld ved mindst 92 point

Sølv ved mindst 91 point

Bronze ved mindst 90 point

Præmiering for Halv stammer - kategori B: I kategori B tildeles præmier, til de 3 bedst placerede blandt alle halvstammer. Zebrafinker - Mågefinker - Risfugle og Pragtfinker (Timor hører under Pragtfinker) = 1 gruppe Guld ved mindst point 184 point Sølv ved mindst point 182 point Bronze ved mindst point 180 point Alle fugle i en stamme skal have opnået mindst 90 point for at stammen kan præmieres.

Præmiering for Stammer - kategori C: I kategori C tildeles præmier, til de 3 bedst placerede blandt alle stammer. Zebrafinker - Mågefinker - Risfugle og Pragtfinker (Timor hører under Pragtfinker) = 1 gruppe Guld ved mindst 368 point Sølv ved mindst 364 point Bronze ved mindst 360 point Alle fugle i en stamme skal have opnået mindst 90 point for at stammen kan præmieres.

Præmiering for kategori D: I klasse D uddeles ikke præmier.

Vandrepokaler: Vandrepokalerne er evigt vandrende og tildeles: Bedste region. (10 bedste fugles point) Udstillingen bedste fugl. (Best in show)

Præmie til bedste første gangs udstiller kan tildeles af udstillingsudvalget.

Præmier til ejendom tildeles: Dansk Mester Zebrafinker enkeltfugle.

Dansk Mester i Mågefinker enkeltfugle.

Dansk Mester i Risfugle enkeltfugle.

Dansk Mester i Pragtfinker herunder Timor zebrafinker og Timor risfugl.

For at opnå et Dansk mesterskab i enkeltfugle kræves, at fuglen har fået mindst en Guldmedalje. For at opnå et Dansk Mesterskab i Halv stamme kræves, at stammen har opnået en guldmedalje.

For at opnå et Dansk Mesterskab i stammer kræves, at stammen har opnået en guldmedalje.

Regler for titlen Champion udstiller: Efter hver udstilling tælles de point sammen, hvor udstilleren har opnået 90 point, eller derover, i henholdsvis Zebrafinker, Mågefinker, Risfugle og Pragtfinker, i kategori A – B og C Point opnået i en art kan ikke regnes med under en anden, men tæller kun med til op- og nedrykning som Champion udstiller for hver art, hvor pointerne er erhvervet. Når en Champion udstiller, ikke opnår 12 point inden for en art, må medlemmet ikke kalde sig Champion udstiller. Optjente point tæller altid med i de sidste 5 år.

Titlen Dansk Mester i enkeltfugle/stammer giver yderligere 1 point. Guld = 3 point Sølv = 2 point Bronze = 1 point.

Ændret 21/09-20